Aquarium

Guppy’s planten zich snel voort!

Guppy’s zijn levendbarend, vandaar dat de bevruchting van een vrouwtjesguppy inwendig moet gebeuren. Wanneer een mannetje een vrouwtje heeft bevrucht, krijgt het vrouwtje per keer tien tot zeventig jongen! Opvallend is dat guppyvrouwtjes het sperma kunnen opslaan en verdelen over meerdere bevruchtingen. Een paring kan dus leiden tot honderden kleintjes!

Zwangerschap

Een zwangerschap duurt vier tot zes weken. Vermoed jij dat je guppy zwanger is? Check dan of zij een donkere vlek op haar achterlijf heeft. Zo ja, dan kun je véél kleine guppy’s verwachten. Is een van je guppy’s bevallen? Zorg er dan voor dat er genoeg verstopplaatsen zijn in het verblijf. Jonge guppy’s lopen namelijk het risico te worden opgegeten, zelfs door hun eigen ouders!

Voortplanten

Na twee tot drie maanden kunnen guppy’s zich alweer voortplanten. Door hun hoge libido is de kans groot dat je te veel guppy’s in je aquarium krijgt. Je kunt dit voorkomen door ook vissen in het aquarium te plaatsen die guppy’s eten. Of vraag de plaatselijke dierenwinkel of ze guppy’s willen afnemen.

 

 

Aquariumplezier tot in de puntjes

Vissen

Welke vissen in mijn aquarium? Dat is en blijft een kwestie van persoonlijke smaak. Toch moet je er rekening mee houden dat bepaalde soorten vissen niet samen kunnen leven met andere. Ook de omstandigheden in een aquarium kunnen beperkingen opleggen: goudvissen en andere koudwatervissen hebben bijvoorbeeld koud water nodig, tropische vissen hebben warm water nodig. 

Dierenplezier raadt iedereen aan, zijn aquarium beetje bij beetje op te bouwen.

Aan de hand van het gedrag van je vissen kun je merken of de biotoop in evenwicht is, en of er nog wat vissen bij kunnen. Stop je aquarium ook niet te vol, want dan krijgen je vissen last van claustrofobie. Maak op voorhand een keuze te maken over de vissen die je wenst te houden. 

Uiteraard helpen wij je van A tot Z! Een groot aanbod tropische zoetwatervissen. Wekelijks tot tweewekelijkse nieuwe aanvoer .

 

Voeding: qua voeding heb je drie soorten vissen: 

  1. omnivoren of alleseters
  2. carnivoren of vleeseters 
  3. herbivoren of planteneters

Kijk ook naar de bekstand. Je hebt vissen met een bovenstandige bek (bijvoorbeeld bijlzalmen). Je hebt vissen met een eindstandige bek, bijvoorbeeld kardinaaltetra’s. En je hebt vissen met een onderstandige bek (een bek die naar beneden wijst, bijvoorbeeld corydoras). De bovenstandige bekken nemen voedsel op van het wateroppervlak, en hebben dus voer nodig dat blijft drijven. Vissen met een eindstandige bek hebben langzaam zinkend voer nodig, zodat ze dat in de middelste waterlaag op kunnen eten. Vissen met een onderstandige bek nemen voedsel van de bodem op, en hebben snel zinkend voer nodig. 

Het is het beste om je vissen een paar keer per dag een beetje voer te geven, liever dan ze in één keer heel veel te geven. Er is voedingvariatie zat voor je vissen, dus je kunt vlotjes veel afwisseling in het menu brengen. 

Droogvoer: Je hebt heel wat soorten droogvoeders op de markt, vaak zijn ze niet erg duur en je doet er erg lang mee. Het bekendste droogvoer is vlokvoer, en dat vormt dan ook meestal de basis voor het menu. Om af te wisselen met droogvoer kun je ook gedroogde muggenlarven, artemia, daphnia, tubifex en spirulina kopen. Voor vissen met een onderstandige bek zijn speciale voedertabletten verkrijgbaar, die zinken meteen naar de bodem. 

Diepvriesvoer: ook diepvriesvoer is voordelig en handig om in huis te hebben. Geef diepvriesvoer nooit in bevroren vorm aan je vissen, maar laat het eerst ontdooien onder de kraan. 

Levend voer: Hier zijn je vissen dol op, en het is een leuk gezicht om ze te zien jagen op het voer. Geef ze geregeld levend voer, wees alleen matig met tubifex. Naast tubifex heb je ook nog muggenlarven, watervlooien en artemia. 

Ander voer: Ook in de keuken vind je verschillende soorten voeding voor je vissen. Herbivore vissen worden wild van groente, blancheer (kort in heet/kokend water houden) spinazie, broccoli, doperwten of waterkers. Snij de doperwten altijd even in zodat je vissen er makkelijker bij kunnen. 

Ook vissen lijden onder stress, die hen dan vatbaar voor ziektes maakt. Vermijd daarom deze stressfactoren: slechte waterkwaliteit, overvolle bakken, eenzijdige voeding, temperatuurschommelingen, onverenigbare vissen bij elkaar geplaatst.

Interieur

Van elegant tot design – onze aquaria maken van elke kamerhoek een decoratieve blikvanger. U hebt de keuze uit klassieke of hypermoderne aquaria in verschillende afmetingen, stuk voor stuk in kwaliteitsglas. We helpen u graag met passende decors, en bieden u de meest uiteenlopende achterwanden aan met groot diepte-effect? wanden of poster decoraties. 

Bio-binnenfilters volgens het dubbelstroomprincipe, uitstroomstenen, digitale geïntegreerde regelthermostaat-verwarmers, bodem- en staafverwarming, reflectoren en verlichting in natuurlijke of felle tinten, filterbekleding of voerautomaten met regelbare dosering: wij kleden uw aquarium van top tot teen aan. Een pareltje moet het worden, dat aquarium van u. We gaan er voor! 

Techniek

Wie aan een aquarium denkt, doet dat vaak in termen van vissen, planten en water. Later pas wordt de noodzaak van technische apparatuur duidelijk: een filter, verwarmer, een pomp en goede verlichting zijn absoluut noodzakelijk. Kies voor een probleemloze installatie, een eenvoudige bediening, een doeltreffende werking en beperkt onderhoud, dan zit u goed. 

Ons team bij Dierenplezier-Ieper

staat u graag in raad en daad bij.