Honden

Het belang van goede voeding voor uw hond!?

Iedereen weet tegenwoordig wel wat het belang van goede voeding voor de lichamelijke gezondheid en welzijn.

De gevolgen van een verkeerd dieet komen vaak pas na jaren tot uiting, en klachten voortkomend uit een verkeerde voeding zijn over het algemeen weinig specifiek en dus moeilijk te herkennen. Ditzelfde geldt ook voor onze huisdieren!!!

(Super)premium hondenbrokken bevatten in de regel meer goed verteerbare dierlijke grondstoffen dan de goedkopere hondenbrokken. Dit maakt dat als regel de (super)premium brokken beter worden verteerd en opgenomen door de hond, wat betekent dat een hond een lagere hoeveelheid brokken nodig heeft per dag en ook minder ontlasting zal produceren.

 De goedkopere hondenbrokken bevatten vaak meer plantaardige grondstoffen en de gebruikte dierlijke grondstoffen zijn veelal van slechtere kwaliteit. Dit maakt dat de verteerbaarheid van goedkopere brokken minder goed is, wat weer betekent dat de hond dagelijks een groter hoeveelheid brokken zal moeten nuttigen, en beduidend meer ontlasting produceert.

 Van belang is als eerste te beseffen dat wat voor de ene hond een goede voeding is, dat niet noodzakelijkerwijs voor de andere hond hetzelfde geldt. Net als mensen zijn honden individuen die ieder op hun eigen manier op voeding reageren. De keuze in hondenvoeders is dus enerzijds frustrerend, maar stelt aan de andere kant de hondenbezitter wel in staat de voeding zo goed mogelijk op zijn of haar huisdier af te stemmen.

 Hoe zie je of een hond goed reageert op een voeding?

Het voeren van een dieet waar een hond goed op reeageert resulteert in:

  • Een glanzende / volle vacht
  • Een huid die niet droog is, zonder schilfers en niet geïrriteerd
  • Een compacte en stevige ontlasting (niet overmatig)
  • Niet overmatig ruien (afhankelijk van het ras)
  • Levendig en actief

 Vanwege de betere beschikbaarheid aan voedingsstoffen kan in de regel gesteld worden dat de kans dat een hond goed reageert op een (super)premium hondenvoeding groter is dan bij goedkopere varianten. Verder vindt de hondenbezitter een ruimere keuze aan producten in het assortiment van (super)premium merken, zodat de voeding optimaal kan worden afgestemd op de levensfase en lichamelijke gesteldheid van de hond. Immers, een groeiende pup heeft natuurlijk andere voedingsbehoeften dan een seniore, inactievere hond.

 Vaak vormt de duurdere prijs van (super)premium hondenbrokken een drempel voor mensen. Echter, wordt er aanzienlijk minder (in sommige gevallen tot de helft minder) gevoerd van de (super)premium brokken. Een zak brokken gaat langer mee dan een zak goedkopere brokken. Daarbij worden de gezonde resultaten veelal snel zichtbaar in de hond. En dat was wat uiteindelijk telt!

 

Jouw hond heeft het ook warm!

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw en heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater.Hoe koel je honden af? Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je een oogje in het zeil kunt houden.Let bij honden met een dunne vacht op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème. Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon en laat hem nooit achter in de auto, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn!

 

Jeuk

Jeuk is erg vervelend voor uw hond. Daarnaast kan het krabben van de hond leiden tot huidbeschadigingen. Deze huidbeschadigingen kunnen gaan infecteren, waardoor de jeuk alleen maar verder toeneemt.

De oorzaken van jeuk zijn globaal als volgt in te delen:

  • Parasieten, zoals vlooien of mijten
  • Infecties, met bacteriën, gisten of schimmels
  • Overvulde anaalklieren
  • Allergieën, zoals een vlooienallergie, voedingsallergie

Bij het lichamelijk onderzoek kunnen we een vlooienbesmetting en overvulde anaalklieren vaak al makkelijk vaststellen. 
Indien nodig kan een dierenarts een huidafkrabsel maken en op die manier onder de microscoop bekijken of er sprake is van bijvoorbeeld mijten of gisten.
Het vaststellen van een allergie is vaak lastiger, en vraagt veel tijd en inzet. Echter, een allergie is een levenslang probleem, en het is dus belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen.

Vlooien en Teken

Vlooien en teken kunnen erg vervelend zijn, zowel voor uw huisdier, als voor u.

Vlooien


Vlooien zuigen bloed op bij uw huisdier en veroorzaken daardoor jeuk. De mate van jeuk variëert per dier. Zeker bij huisdieren met een zogenaamde vlooienallergie kan deze jeuk zeker na 1 enkel beet al zeer heftig zijn en tot uitgebreide huidproblemen leiden. Ook kunnen vlooien een infectie met lintworm overbrengen op uw huisdier.


Vlooien ontwikkelen zich binnenshuis. Een volwassen vlo kan per dag wel 50 eitjes uitscheiden, die zich binnen 2 tot 3 weken tot een volwassen vlo kunnen ontwikkelen. Een niet-opgemerkte vlooien-besmetting kan zich daardoor snel tot een vlooienplaag ontwikkelen.


Doordat vlooien zich binnenshuis ontwikkelen, komen vlooien het hele jaar door voor. Het is een veel voorkomend misverstand dat vlooien alleen in de zomermaanden problemen kunnen geven.


Ook een kat die nooit buiten komt kan, via eieren en poppen die u zelf mee naar binnen kan nemen, besmet raken met vlooien.

Teken


Ook teken kunnen uw huisdier bijten om op die manier bloed op te zuigen. Een teek zuigt zich vast op uw huisdier, en kan in die periode ziektes overdragen. De laatste jaren is het aantal ziektes dat door teken wordt overgedragen in België gestegen.
Teken komen in principe alleen voor van maart tot november.

Cyclus van een teek

Wat kunt u er tegen doen?

Het is het beste om uw honden en katten het hele jaar door preventief te behandelen tegen vlooien. Van maart tot en met november dient u ook tegen teken te behandelen.

Wij hebben verschillende producten voor het bestrijden van vlooien en teken in ons assortiment, zoals:


- Spot-on producten* tegen vlooien en teken, zoals Pulvex van Edialux
- Bio spot-on van Beaphar

- Anti-vlo en tekenbanden voor alle leeftijden

- Omgevingsspray in geval van een vlooienplaag


Afhankelijk van het besmettingsrisico en de leefomgeving van uw hond of kat adviseren wij u bij Dierenplezier-Ieper graag een passend product.

istock000016862800xxlarge.jpg