Knaagdieren

Konijn

Groenvoer

Wanneer u uw konijn groenvoer geeft wat hij/zij nog niet eerder gegeten heeft, is het belangrijk om dit rustig op te bouwen. Begin met een klein beetje, en geef iedere dag iets meer. Als u ziet dat de ontlasting dunner wordt, moet u de hoeveelheid weer iets terugbrengen.

Gebitsproblemen

Een van de meest voorkomende aandoeningen bij konijnen zijn aandoeningen aan het gebit. Tanden en kiezen van konijnen groeien namelijk hun hele leven door, en worden op goede lengte gehouden doordat ze tegen elkaar afslijten. Bij gebitsproblemen kunnen haken op de kiezen ontstaan, die verwondingen van het tong- en wangslijmvlies kunnen veroorzaken. De snijtanden groeien soms als een soort slagtanden naar buiten. Uiteindelijk kunnen deze problemen ook leiden tot abcessen in de kaak.
Met speciaal gereedschap kunnen we de haken en scherpe randen van de kiezen afslepen.

Evenwichtsstoornissen

Bij konijnen komt regelmatig een stoornis van het evenwichtsorgaan voor. Het konijn houdt dan zijn kop scheef, loopt rondjes of valt om. Vaak wordt dit veroorzaakt door E. Cuniculi, een parasiet. Als er tijdig een behandeling wordt ingesteld, kunnen konijnen hier goed van herstellen.